Konferenciák

A Szociális Szakmai Szövetség (3SZ) 2013. március 26-án rendezett konferenciát „Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások” címmel. A csomag célja az, hogy a tagországok a szükséges területeken átirányítsák intézkedéseiket a szociális beruházások felé, figyelembe véve a szociális ellátások fenntarthatóságát, valamint azok szociális igényeknek való megfelelését - összekapcsolva a tagországok erőfeszítéseit az EU források, különösen az Európai Szociális Alap forrásainak a legjobb, legeredményesebb felhasználásával." (3SZ)

A szociális beruházási csomag kapcsán a konferencián előadást tartott Andor László, Ferge Zsuzsa, Győri Péter, Misetics Bálint, Krémer Balázs.

Andor László, foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős európai biztos, a szociális beruházási csomag előterjesztője beszélt az uniós és a hazai társadalmi helyzetről. Adatsorokkal érzékeltette, hogyan csökkent a foglalkoztatás, nőtt a munkanélküliség, a szegénység az EU-ban és Magyarországon. Kiemelte, hogy az EU-ban összesen 120 millió embert érint a szegénység, a nélkülözés, a munkanélküliség valamilyen formája, közülük 80 millió fő jövedelmi szegény. Majd bemutatta a csomag főbb pontjait, illetve annak két kiemelt területét, a gyerekszegénység és a hajléktalanság kezelését célzó lépéseket. Andor László azzal zárta előadását, hogy az EU-ban paradigmaváltásra van szükség a szociális területen.
(Az előadás ppt-je megtalálható alább, a csatolt file-ok között.)

Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár szerint az uniós szociális csomag utólagos korrekciós lépés. Fontos és jó dokumentum, a gyerekek ügye súlyponti kérdésként jelenik meg benne, ugyanakkor hiányzik belőle a társadalmi egyenlőtlenségek figyelembe vétele, amely a legnagyobb problémát jelenti. Ha a széles társadalmi egyenlőtlenségeket nem kezeljük, „minden csak tüneti kezelés.
(Az előadás ppt-je megtalálható alább, a csatolt file-ok között.)

Győri Péter szociológus előadásában rövid történeti áttekintést nyújtott a rendszerváltás előtti és utáni lakáspolitikáról, beszélt a válság éveinek lakásszegénységéről és a problémák kezeléséről, valamint az uniós források hazai felhasználásáról. A társadalmi problémákra, a válságos helyzetre sokan évtizedek óta felhívják a figyelmet, de ezek mindig süket fülekre találnak. A „válságkezelés” időszakában Magyarországon a legrosszabb forgatókönyv, a „mindenkit mindenki ellen uszítás” forgatókönyve valósult meg. Az intézkedések sorozata társadalmi dezintegrációhoz vezetett.
(Az előadás ppt-je megtalálható alább, a csatolt file-ok között.)

Misetics Bálint szociálpolitikus elsőként az eladósodottság mértékét, a lakáshelyzet különböző dimenzióit mutatta be hazai és uniós adatsorokkal. Majd a szociális beruházási csomag a hajléktalanság kezelésére vonatkozó pontjait vetette össze a magyarországi helyzettel. Kitért az Alaptörvény negyedik módosítására, amellyel a kormány kriminalizálja a hajléktalanságot, a hajléktalan embereket. Hangsúlyozta, hogy a szociális szakma felelőssége is, hogy ilyen most a helyzet.
Előadásának anyaga letölthető: http://prezi.com/7b81xuszsfmi/a-magyarorszagi-lakhatasi-valsag-europai-kontextusban/?auth_key=79c93dde75ef5c1648c88bf50b78d1be6be5a2c4&kw=view-7b81xuszsfmi&rc=ref-4684051

Krémer Balázs szociológus, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke a szociális beruházási csomag kapcsán értelmezte a szakma számára adott kereteket. A csomag szerinte fontos dokumentum, elköteleződés amellett, hogy a veszteseket valahogy kompenzálni kell. A csomag reagál a válságra, a társadalmi egyenlőtlenségek elszabadulására. A szociálpolitika viszont alapvetően nem beruházási műfaj, nem egyszeri fejlesztésre van szüksége. Működési költségei, folyó költségvetési kiadásai vannak. Ezt az EU is tudja, de pénzt csak beruházásra lehet költeni.
(Az előadás ppt-je megtalálható alább, a csatolt file-ok között.)

Összeállította: Farkas Zsombor


A konferenciáról megjelent cikk: 
http://hvg.hu/itthon/20130326_Andor_mindenhol_javitani_kell_a_szocialis